top of page

AWAS Fenomena Aphelion ! Matahari berada paling jauh dari Bumi.

Mulai esok (11 Januari 2022, 05:27PM waktu Malaysia) Kita akan mengalami FENOMENA APHELION, di mana Bumi akan berada paling jauh dari Matahari.


Fenomena ini tidak akan data di lihat dengan mata kasar, tetapi kita akan dapat merasakan kesannya. Fenomena ini akan berlangsung selama beberapa bulan sehingga Ogos 2022.


Jarak biasa Bumi ke Matahari adalah selama 5 minit perjalanan cahaya atau 90,000,000km, namun dengan fenomena Aphelion jaraknya menjadi 152,000,000km iaitu 66% lebih jauh.


Bumi akan mengalami cuaca yang lebih sejuk melebihi cuaca sejuk dari sebelumnya, yang akan menyebabkan kita akan lebih mudah dijangkiti selsema, batuk, sesak nafas dan lain-lain.


Namun tiada kesan yang teruk dijangkakan oleh saintis cuma kesannya badan akan menjadi kurang selesa kerana tidak biasa dengan cuaca yang lebih teruk dari biasa.


Langkah Persediaan.


Apa yang boleh kita lakukan bagi menghadapi fenomene Aphelion ini? Ada beberapa langkah yang bole diambil sebagai persediaan menghadapi fenomena ini.


Ambil Vitamin dan Suplemen.

Ambil Vitamin dan Suplemen bagi menguatkan imunisasi badan kita.


Dengan keadaan cuaca yang lebih sejuk dari biasa, Pengambilan vitamin tau suplemen akan membantu meningkatkan imunisasi badan melawan cuaca yang tidak menentu.


Minum lebih banyak air kosong.


Air adalah salah satu elemen yang sangat penting dalam tubuh. Badan kita terdiri daripada 60 peratus cecair manakala organ terpenting dalam tubuh iaitu otak pula mengandungi 75 peratus air.


Air amat penting dan mempunyai pelbagai berfungsi penting dalam menjana tubuh badan yang sihat dan cergas.


Pengambilan air yang mencukupi secara konsisten akan membekalkan sumber mineral terpenting dalam keseimbangan tubuh bagi menghadapi ketidaktentuan cuaca hasil dari fenomena Aphelion.


Cuba dapatkan jumlah yang perlu anda minum dengan menggunakan formula pengiraan air berikut:


Sebanyak satu liter adalah untuk setiap 25 kg berat badan.

Contohnya, katakan berat badan anda ialah 75 kg, maka pengiraannya ialah:


25 kg= 1 liter

75kg ÷25kg =3 liter


Maka jumlah air yang diperlukan oleh tubuh anda ialah 3 liter.


Bersedia dengan Pelan Perubatan.


Dengan adanya pelan perubatan, kita akan mempunyai ketenangan minda sekiranya terpaksa dimasukkan ke dalam wad akibat dari efek fenomena Aphelion ini.


Kita tidak perlu mengeluarkan kos yang tinggi bagi membayar bil hospital kerana kos akan ditanggung oleh pihak Takaful / Insurans.


Syabas ! Jika anda sudah mempunyai Pelan Perubatan. Namun, jika masih belum ada, bolehlah menghubungi dan mendapatkan khidmat nasihat dari Pakar Perunding dan Penasihat Takaful / Insurans dari Nazrizz Group.


Pakar Penasihat Takaful / Insurans Nazrizz Group.

Nazrizz Group adalah JUARA Agensi Direct Terbaik di AIA Malaysia dan melahirkan beratus Top Ejen Takaful di seluruh Malaysia.


Mohon share dan sebarkan.


Semoga dengan perkongsian ini lebih ramai mendapat manfaat dan panic dengan fenomena Aphelion ini. Insyaallah.309 views

留言


bottom of page