top of page

5 Soalan Yang Anda Perlu Tanya Sebelum Beli Medical Card

Updated: Feb 14, 2022Banyaknya info! Betul ke tak? Kawan cakap macam tu! - Mari sini dengar dari ejen insurans takaful ini.

Tertanya-tanya soalan apa yang harus ditanyakan kepada ejen insurans atau takaful seperti saya sebelum membuat rancangan perlindungan perubatan atau medical card di Malaysia? Saya beri anda 5 soalan yang anda perlu tahu jawapannya.


Berkaitan dengan insurans perubatan, beberapa kesalahpahaman (info-salah) yang menyamar sebagai fakta muncul dalam fikiran seseorang, seperti:

 • Polisi paling murah dan paling asas sudah mencukupi bagi saya.

 • Saya tidak memerlukan rancangan perubatan peribadi jika saya mengikut rancangan syarikat saya.

 • Memiliki kad perubatan bermaksud semua kos rawatan perubatan saya dibayar.

 • Kad perubatan saya akan merangkumi semua masalah kesihatan yang mungkin saya hadapi.

Sangat mudah keliru dengan maklumat dan pendapat yang banyak daripada ejen insurans takaful anda, keluarga dan rakan anda, menjadikannya lebih sukar untuk memutuskan apa yang terbaik.


Berikut adalah 5 soalan mudah untuk ditanyakan sebelum memutuskan rancangan perlindungan medical card perubatan.


1. APA YANG SAYA DAPAT DARI PELAN MEDICAL CARD SAYA?

Memilih pelan kesihatan insurans boleh menjadi tugas yang membingungkan dengan pelbagai jenis rancangan perlindungan kesihatan di pasaran - belum lagi tambahan pilihan (juga dikenali sebagai rider). Semua rancangan perubatan mempunyai satu kesamaan, iaitu memberikan bantuan kewangan untuk kemasukan ke wad hospital, untuk pembedahan atau rawatan perubatan.


Terdapat dua jenis rancangan kesihatan yang boleh anda pilih, bergantung pada keperluan anda:


1) Insurans Perubatan, Rawat Inap dan Pembedahan Jangka Panjang: Pelan perubatan asas yang merangkumi kos rawatan hospital dan kos rawatan seterusnya

2) Pendapatan Hospital: Pelan perlindungan kewangan yang memberi anda pendapatan harian semasa anda dimasukkan ke hospital


2. ADAKAH PELAN PERUBATAN MEDICAL CARD SAYA BOLEH COVER SEMUA PENYAKIT DAN JUGA KECEDERAAN KEMALANGAN?

Jawapan mudah adalah ya. Pelan perubatan anda merangkumi kos rawatan penyakit kritikal.


Walau bagaimanapun, kos rawatan yang tinggi dapat menghabiskan keseluruhan liputan perubatan anda (atau nama lain, Had Tahunan), sehingga anda tidak mendapat perlindungan untuk penyakit yang akan datang. Di sinilah rancangan penyakit kritikal masuk.


Pelan penyakit kritikal adalah polisi yang berasingan dan bebas dari rancangan perubatan anda. Lihat infografik kami yang berguna untuk mengetahui perbezaan antara rancangan perubatan dan penyakit kritikal.


Kebanyakan orang cenderung mengabaikan kemungkinan menghadapi masalah kesihatan yang serius seperti penyakit kritikal.


Anda dapat penyakit kritikal? Mari kita sama-sama lihat apa yang kita perlu risaukan.


Diagnosis penyakit kritikal boleh menyebabkan mudarat besar di banyak bahagian hidup anda, antaranya ialah,

 1. Seseorang harus berhenti kerja (dan hilang pendapatan) untuk fokus pada pemulihan sepenuhnya,

 2. Mengeluarkan wang besar yang tidak dirancang untuk rawatan, contoh rawatan alternatif selepas keluar dari hospital.

 3. Keluarkan wang tambahan untuk terapi atau makanan tambahan (contoh vitamin, makanan, diet tertentu) atau peralatan perubatan di rumah.

Solusi untuk kerisauan anda: Pelan penyakit kritikal menyediakan jalan keluar untuk kemungkinan masalah kewangan.


3. PERLU KE SAYA CARI MEDICAL CARD DENGAN PREMIUM BULANAN TERENDAH DI MALAYSIA?

Setelah anda memutuskan jenis perlindungan perubatan yang anda mahukan, perkara seterusnya yang perlu diberi perhatian adalah kos pelan perubatan anda, juga dikenali sebagai premium bulanan anda. Amaun yang anda bayar setiap bulan banyak bergantung pada tiga perkara: potongan insurans, insurans bersama dan had tahunan anda.


Premium: Premium adalah harga yang anda bayar setiap bulan untuk pelan perubatan anda, tidak kira sama ada anda menggunakannya atau tidak. Kos premium boleh berbeza-beza bergantung kepada potongan anda


Deduktibel: Yang boleh ditolak adalah pembayaran pendahuluan yang anda buat untuk semua rawatan perubatan anda sebelum insurans bermula. Pelan yang boleh ditolak tinggi bermakna anda bertanggungjawab untuk bahagian yang lebih besar dari kos penjagaan kesihatan awal anda. Hasilnya, anda membayar premium bulanan yang lebih rendah. Setelah ditolak, syarikat insurans akan membayar baki kos. Pengaturan ini sangat sesuai untuk mereka yang bebas dari segi kewangan tanpa tanggungan.


Ko-insurance / ko-takaful: Co-insurans adalah peratusan caj perubatan yang anda bayar, sementara selebihnya kos ditanggung oleh pelan perubatan anda. Contohnya, jika anda mempunyai 20% jaminan wang, anda hanya membayar 20% dari setiap bil perubatan, dan pelan kesihatan anda merangkumi 80%. Untuk pengetahuan anda, produk AIA tiada ko-insurans tau.


Had tahunan: Had tahunan adalah jumlah maksimum yang boleh anda tuntut daripada syarikat insurans anda dalam setahun.


Satu kesalahan yang sering dibuat oleh orang adalah mencari rancangan dengan premium terendah, tanpa mengira had dan ciri tahunan.


Terokai pelbagai pelan medical card AIA dan ketahui kombinasi yang paling sesuai untuk anda. Beberapa pelan mengenakan Had Tahunan tetapi tidak mempunyai had jumlah yang boleh anda tuntut sepanjang hayat anda, sementara yang lain seperti A-Plus Med mempunyai had tahunan yang meningkat mulai tahun ketiga polisi anda.


Produk medical card AIA juga tiada ko-insurans atau ko-takaful.


Untuk memberikan pilihan dan bayar premium lebih murah, anda boleh pilih pelan yang ada caj deduktibel, yang bermaksud anda membayar sebahagian daripada kos perubatan.


4: ADAKAH PELAN MEDICAL CARD PERUBATAN SAYA AKAN MENYELESAIKAN KEADAAN PENYAKIT SEDIA ADA?

Terdapat keadaan tertentu yang pelan medical card terbaik anda tidak "cover", ini disebut pengecualian utama. Pengecualian utama boleh merujuk kepada keadaan dimana medical card tidak akan dilindungi.

Nak tahu apa yang medical card tak "cover"? Di sini saya kongsi senarai ringkas dulu ya.

 1. Penyakit yang sudah ada sebelumnya, iaitu keadaan yang anda ketahui sebelum permulaan liputan perubatan baru. Sebilangan besar rancangan mempunyai masa menunggu untuk keadaan yang sudah ada

 2. Rawatan atau pembedahan untuk penyakit tertentu dalam 120 hari dari rancangan

 3. Pembedahan kosmetik / sunat / lensa pembetulan / rawatan pergigian kecuali jika diperlukan oleh kecederaan yang tidak disengajakan.

 4. Anda sendiri cari penyakit. Contoh cederakan diri sendiri, atau bawa motor tanpa helmet atau lesen.

Yang terbaik adalah merujuk kepada kontrak polisi untuk senarai lengkap. Kalau tak mendaftar lagi, boleh hubungi saya dan saya kongsikan informasi ini.


5: SAYA PERLU BAYAR KE MASA DIMASUKKAN KE WAD HOSPITAL?

Salah satu salah tanggapan terbesar mengenai pelan perlindungan perubatan ialah anda tidak perlu membayar satu sen pun untuk rawatan dan kemasukan ke wad.


Kos rawatan telah dibahas dalam poin 3, sekarang kita bincang berkenaan kos kemasukan ke wad: Mengapa saya harus membayar untuk masuk ke hospital dengan rancangan perubatan saya?


Walaupun penanggung insurans menawarkan kad perubatan yang memberikan perlindungan dan akses mudah ke rawatan, ia bukan jaminan bahawa prosesnya mungkin tanpa tunai. Sebilangan kemasukan ke hospital memerlukan bayaran masuk (deposit) atau fi pemprosesan.

68 views

Comments


bottom of page